Kanske är det friheten, att fritt disponera över sin tid och sitt liv, som gör att författaryrket ter sig så lockande för många svenskar. Eller är det längtan efter att bli berömd och respekterad? Att skriva en bok är en otrolig bedrift och få yrken är väl så romantiserade som just författaryrket. Undersökningar visar att nästan var tredje svensk när en önskan om att skriva en bok. De senaste åren har det blivit allt populärare att delta i skrivarkurser på folkhögskolor och universitet. Samtidigt skrivs allt fler böcker om just skrivandet som hantverk och vägen till det färdiga bokmanuset.
Vad driver oss att skriva?
Varför vill så många bli författare? På ytan ser författaryrket väldigt behagligt ut. Tänk dig själv att vakna på morgonen, ta en kopp kaffe och sätta sig ned framför sin dator för att fylla ett dokument med sirliga formuleringar och spännande intriger. Verkligheten är dock för de allra flesta, även de allra största, en helt annan. Skrivandet är mer ett nödvändigt ont än en lustfylld aktivitet. Bakom en lyckad mening döljer sig flertalet mindre lyckade. Men människan är en varelse som genom historien skilt ut sig från andra varelser på grund av sin förmåga att utveckla språk i både tal och skrift. Och lika länge som människan pratat har berättelser skapats och förts vidare från en generation till nästa.
Många vägar att gå
Det första man bör inse om man seriöst överväger att ge sig in i författaryrket är att det är ett hårt arbete. Det kräver en enorm självdisciplin. Även de största naturbegåvningarna har fått sätta sig ned och skriva ned sina ord, ett för ett. Dessutom kan det bli ganska ensamt. Men som tur är finns många vägar till det färdiga bokmanuset. Har du redan ett jobb och kanske vill ha skrivandet på sidan av finns flera kvälls- och distanskurser på studieförbund och folkhögskolor. Vill du låta skrivandet bli hela ditt liv kan en plats på en skrivarlinje vara en god idé. Exempel på kända utbildningar med gott rykte är Biskop Arnö Författarskola och Litterär Gestaltning vid Göteborgs Universitet.