Utbilda sig till författare

Går det egentligen att utbilda sig till författare eller är somliga födda till skribenter? Kanske ligger sanningen någonstans mitt emellan. Den som vill bli författare måste nog tycka om att skriva och berätta på något sätt. Men från att skriva dagbok till att göra en bestseller är vägen både lång och krokig. Bra utbildning hjälper förstås till att göra den så lätt som möjligt även om långtifrån alla verkligen får sin bok utgiven av något stort förlag.

Berätta din historia

Det här är kanske ett av de vanligaste sätten att börja skriva. Vi har alla en eller flera historier att berätta, historier som kan intressera, roa eller hjälpa andra. Det är en bra början att först göra en överskådlig sammanfattning av det du vill skriva. Många studieförbund har cirklar som tar avstamp i just detta. Där du får lära dig att samla ihop dina tankar, strukturera och skriva ner dem. Personer som inte riktigt har arbetsron hemma väljer ibland att skriva sittande på något café och blir inspirerade av det. Men det finns också många billiga och bra kontorshotell i Stockholm där det går att hyra kontorsplats för kortare tid om du verkligen vill jobba koncentrerat.

Ge ut din bok

När manuset börjar bli klart är det dags att fundera på utgivningen. Googla runt och se om det finns förlag som är intresserade av den genre du arbetar med. Det går utmärkt att kontakta dem redan på förhand för frågor som hur manuset bäst ska utformas och skickas. Det finns lite olika önskemål på den fronten och det är ju bra om det blir rätt från början.

Ett annat sätt är att titta på hybridförlag eller print-on-demand. Då kan du ge ut boken själv utan alltför stora kostnader. Om du vill kan du också fundera på att ge ut den som e-bok, många efterlyser det formatet nu för tiden. Marknadsföringen är ett särskilt område, du måste räkna med att själv visa upp din bok för omgivningen på marknader eller event om du ska sälja dem. Ges boken ut elektroniskt kan du annonsera eller på annat sätt pusha för den på sociala medier.

Leave a Reply

mts_best