Hantera negativ kritik

Oavsett om man är en nybörjare inom skrivande eller om man är en etablerad författare måste man ibland hantera negativ kritik. Många tycker att det är väldigt jobbigt att få kritik på sina texter, även de som är mer rutinerade skribenter. Sanningen är att allt man gör i det offentliga rummet kan kritiseras av andra. Det enda sättet att klara sig undan helt från negativ kritik vore då att inte göra någonting alls. Eftersom det inte är något alternativ är det därför bäst att lära sig hantera negativ kritik.

Andas, pausa och tänk efter

Om du har tagit emot negativ kritik på din text kan det vara lätt att först bli arg, besviken eller kanske ledsen. Människor reagerar på olika sätt, men de flesta reagerar känslomässigt allra först. Det är dock viktigt att man inte stannar kvar där, utan det gäller att man gör en avvägning ifall kritiken är utvecklande. Ligger det någonting i den? Kan vi utveckla skrivandet genom det? Visst finns det kritik som är obefogad och som inte hjälper. Att höra att man är dålig på att skriva, störd på scen eller inte är kreativ nog är exempel på dålig kritik.

Personliga åsikter är inte samma som kritik

Kritik som kommer med exempel, motiveringar och bra argument är kritik som är värd att ta till sig. Sådan kritik kan man använda för att förbättra skrivandet. Tänk dock på att alla inte kan gilla det man skriver. Ibland är negativ kritik genomsyrad av personliga åsikter och sådan kritik kan man inte använda. Något som är viktigt att komma ihåg när man får kritik är att din text inte är du. Ta det därför inte personligt, utan se det som ett sätt att utvecklas på. Precis som man kan utvecklas genom competencer.com kan man även utvecklas genom att få kritik.

Leave a Reply

mts_best