Drömmer du om att skriva en bok eller en novellsamling, men har svårt att komma igång? Fantiserar du om att författa en självbiografi, men känner att du saknar förmågan? Då är det dags att anmäla sig till en skrivarkurs! Det är ingen idé att sitta och vänta på att inspirationen plötsligt ska komma över dig så att du kan skriva den där texten du så länge drömt om. En bok skriver sig inte själv. Det är ingen annan än du själv som bestämmer när och hur du ska sätta dina tankar och idéer på pränt. Många är de författare och skribenter som vittnar om skrivkramp och idétorka. Det är helt normalt att tvivla på sig själv. Att skriva är en billig hobby och du behöver inte skaffa en dyr dator med ett avancerat ordbehandlingsprogram. Du kommer långt med bara penna och papper och kanske en mapp eller några pärmar för att hålla reda på dina alster. För att komma igång med ditt skrivande kan det vara en god idé att träffa likasinnade och jämföra erfarenheter samtidigt som du utvecklar dig själv och dina färdigheter – det är nämligen det som är målet med skrivarkurser. Det finns lika många olika skrivarkurser som det finns skribenter. Kurserna spänner från allt mellan årslånga författarutbildningar till enstaka helgträffar. Här presenterar vi ett urval av alla som finns att välja mellan.
Biskops-Arnös författarskola
Detta är sannolikt Sveriges med prestigefulla författarskola. Utbildningen sker vid Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö, som är belägen i en herrgård på en ö i Mälaren. Skolan har författarutbildningar med två olika inriktningar: lyrik och prosa samt dramatik. Det är vanligt att eleverna bor på skolans internat, men det går även bra att pendla. Undervisningen bedrivs av verksamma författare och innehåller inslag som författarbesök, textsamtal och litteraturstudier. Kända författare genom tiderna som gått på skolan är Sonja Åkesson, Susanna Alakoski och Bruno K Öijer.
Bollnäs folkhögskola
Skolan erbjuder två ettåriga utbildningar att studera på distans: Skrivarlinjen och Pennspetsen. Skrivarlinjen är en utbildning där du själv väljer vilken typ av texter du vill fokusera på att skriva, till exempel romaner, dikter eller noveller. Pennspetsen vänder sig däremot till dig som börjat skriva på en bok och vill ha hjälp med att färdigställa den. Dessutom anordnar Bollnäs folkhögskola en veckolång skrivarkurs varje sommar där du bor och äter på skolans internat.
Vuxenskolans skrivarkurser
Du behöver inte lägga flera år på skrivarutbildningar utan det finns också kortare kurser som anordnas över hela landet. Studieförbundet Vuxenskolan bildades 1967 och håller studiecirklar i allt möjligt. Leta här för att hitta en skrivarkurs i närheten av där du bor. I en studiecirkel träffas deltagarna vanligtvis mellan 5 och 10 gånger under en termin för att utveckla sina kunskaper inom något ämne som intresserar dem, till exempel skrivkonst.