Kom igång med att skriva en bok

 

Om du drömmer om att skriva en bok så är det helt möjligt att den drömmen kan bli verklighet. Att skriva en bok är ingen lätt uppgift men med den rätta viljan och planeringen så går det definitivt att lyckas.

Ta dig tid och hitta en speciell plats

Avsätt en tid och en speciell plats för ditt skrivande där du känner dig avslappnad och inspirerad. Det viktiga är att du känner dig bekväm oavsett om du gillar att ha mycket folk runtom eller om du vill att det ska vara helt tyst.

Hitta inspiration

Se till att skriva ner alla idéer som dyker upp. Ha alltid penna och papper med dig och låt dig inspireras av alla intryck du får. Det hjälper också att läsa mycket böcker och andra texter.

Skriv från hjärtat

Open book and magical glowing letters.

När du väl har kommit på en idé så är det dags att börja skriva på berättelsen. Var inte för kritiskt när du skriver utan skriv från hjärtat och skriv för dig själv. Granska inte varje ord och mening utan låt flödet komma. Du kan alltid gå tillbaka och se över sådant som grammatik och stavfel senare.

Lär känna karaktärerna

Försök att lära känna alla karaktärer i din berättelse så mycket som möjligt. Detta gör att personerna i boken känns mer levande och intressanta. Det är ju karaktärerna i boken som hjälper till att driva berättelsen framåt. Några exempel på vad du kan ta reda på är karaktärernas intressen, egenskaper, relationer, talanger samt hur de ser ut, hur gamla de är, deras bakgrund och var de bor.

Beskriv miljön

Miljön där berättelsen utspelar sig är också viktig. Här kan du gärna använda miljöer som du redan känner till och som du kan beskriva på ett målande sätt för läsaren.

Bestäm berättarperspektiv

Att bestämma från vilket perspektiv man skriver är väldigt viktigt för känslan i hela boken. Du kan antingen välja att skriva i första person (jag), tredje person (hon, han) eller från det allvetande perspektivet.

Ge inte upp

Även om din bok inte blir accepterad av ett bokförlag så finns det alltid andra läsare som är intresserade. Låt vänner och bekanta läsa din bok, lägg upp din bok på nätet och gå skrivarkurser för att utveckla ditt skrivande.

Leave a Reply

mts_best