Få inspiration till din bok

Många drömmer om att skriva sina egna romaner, fast det är inte särskilt många som faktiskt gör det. Att skriva en roman är roligt, men det är även mycket tidskrävande och kan stundom vara frustrerande. Frustrationen kommer i och med att man kör fast, det vill säga att man helt enkelt inte vet hur man ska fortsätta sitt skrivprojekt, trots att det kan ha gått mycket bra i början. Hur kan man då komma förbi momentet när man kör fast? Lite förenklat kan man säga att det gäller att ha en plan för skrivandet, och att envisas med att skriva, trots att inspirationen tryter.

Gräv där du står för inspiration

Ett råd som många författare ger till de som frågar var man kan hitta inspiration från är ”gräv där du står”. Det innebär att man börjar skriva om det som man har erfarenhet av eller kunskap om. Det är kunskapen om sitt eget liv och det man upplever som inspirerar. Detta var t.ex. sant för den författare i blogginlägget ”Barnens brev inspirerade”. Genom att ta del av barnens historia fick hon idéer till sin egen bok, det var alltså hennes lyssnande till andra människors berättelser som inspirerade. När man skriver om det man har kunskap eller erfarenhet om, kan gestaltningen bli mer trovärdig. Det är till exempel lättare att gestalta känslor som man själv har upplevt.

Att skriva en roman är ett hantverk

Inspiration är bara en liten del av en författares arbete. Det är inspirationen som leder till att man kanske börjar hitta sin huvudkaraktär och själva miljön, men det är inte inspirationen som gör att man sedan sitter och skriver varenda dag. Många författaraspiranter gör just detta misstag, de sitter och väntar på inspiration och glömmer bort att romanskrivandet är ett hantverk. Det är tiden man spenderar på att faktiskt skriva, stryka och skriva om, samt viljan att avsluta sin historia som skapar en bok. Många etablerade författare säger även att det sällan blir särskilt bra om man bara skriver under inspirationens inverkan. Låt dig inspireras, men lär dig även hantverket.

Leave a Reply

mts_best