Publicera din bok själv

 

Många författare väljer att publicera sin bok på egen hand utan hjälp av ett bokförlag. Antal egenutgivare har faktiskt ökat från 12 till 20 % under de senaste 10 åren.

Att många avstår från att gå via ett bokförlag beror på att det kan vara en tuff match där du för det första måste ha turen att din bok landar i de rätta händerna och för det andra konkurrerar du med tusentals andra manus. Om bokförlaget däremot väljer att ge ut just din bok så måste du förlita dig på att förlaget verkligen kommer att jobba hårt för att marknadsföra boken och tro på bokens framgång. När du ger ut din bok själv så får du istället full kontroll och frihet.

Nedan följer ett par viktiga tips att tänka på som egenutgivare:

Lektör eller redaktör

Alla förlag har en redaktör eller lektör som bedömer manuset innan boken ges ut. Ibland kan deras arbete göra att författare måste skriva om stora sektioner av boken. Om du ger ut boken själv så måste du anlita ett proffs som kan göra det här arbetet åt dig.

Korrekturläsning

Ofta blir man som författare blind och kan definitivt inte korrekturläsa sin egen bok. Du kan ta hjälp av ett proffs eller någon i din bekantskapskrets som du vet är duktig och noggrann.

Försäljning och leverans

One upon a time typed on an old typewriter

Själva försäljningen av boken är rolig men kräver mycket arbete. Ofta tar de som publicerar sina egna böcker hjälp av de bokhandlare som finns på nätet. I början kan du paketera och leverera böckerna själv, men detta kommer snart att ta upp en stor del av din tid. Det kan efter en tid vara bra att anlita någon annan person för att få hjälp med detta. Om du känner att du inte har tillräckligt med kapital så kan en lösning vara factoring. Factoring betyder att du säljer eller belånar dina fakturor vilket frigör kapital. Detta ger dig pengar snabbare som du exempelvis kan använda för att anställa extra personal.

Marknadsföring

Sist men inte minst är marknadsföring en väldigt viktig del när du publicerar din bok. Många tar hjälp av sociala medier för att sprida information om boken. Det är också bra att ha sin egen hemsida där läsare kan kontakta dig och beställa böcker. Bearbeta även tidningar och bokhandlare för att få ut boken.

Leave a Reply

mts_best